Foto av en vannflaske som ligger på stranden

Hva er Rpet?

Vi fikk inn et nytt produkt fra en av våre produsenter og ble positivt ivrige over å lese at det var produsert av R-pet, dvs. 50% av materialet kommer fra PET flasker. 

Men – det er ikke bare å markedsføre en firmagave som miljøvennlig. Det er for oss viktig å innhente kunnskap om hvorfor den er miljøvennlig slik at vi markedsfører den på en korrekt måte. Da var det å søke rundt på Google – til vi fant en relevant forklaring. 
En relevant forklaring som vi ønsker å dele.

Gjenvinning av PET er ikke en perfekt løsning, og det løser ikke det faktum at når plast først er laget, er det her for å bli veldig lenge. Å finne et nytt liv for disse allerede produserte produktene er imidlertid definitivt et skritt i riktig retning.  

På toppen av å bruke produkter laget med resirkulerte materialer er det viktig at vi er klar over kjøpene våre og unngår engangsplast når det er mulig. Ved å redusere forbruket og kjøpe resirkulert plast når det er nødvendig, kan vi begynne å bevegelsen mot å bruke det som allerede er tilgjengelig, og vi kan redusere påvirkningen vår på planeten.

PET

PET er en forkortelse for mye lengre begrep, polyetylentereftalat; en polymer av etylenglykol og tereftalsyre. Bedre forklart? PET er den vanligste typen plastharpiks. For å lage ny PET, utvinner produsentene råolje og naturgass fra jorden, behandler og oppvarmer den til en smeltet væske. De «spinner» denne væsken  til fibre for å lage polyesterstoff, eller de støper og størkner den til PET-plastbeholdere.

Som fiber kan polyester brukes til å lage alt fra klær og tepper til soveposer. Vi kaller det vanligvis polyester i denne formen, mens i støpte produkter er PET det vanligste navnet. I sin plastiske form brukes PET til å emballere alt fra ditt favoritt peanøttsmør eller salatdressing til rengjøringsmiddel, munnvann og medisiner. Sjansen er at de fleste plastbeholdere i huset ditt er laget av denne vanlige plasten!

PET regnes som en svært resirkulerbar plast. Brukte PET-beholdere kan vaskes og smeltes på nytt og nye gjenstander kan lages. Imidlertid kan det være veldig vanskelig å samle ren plast av høy kvalitet! Dette betyr at svært få PET-beholdere kan gå inn igjen i syklusen som er tilstrekkelig for å opprettholde kvaliteten til mat

. Mindre enn halvparten av plastflasker som kjøpes hvert år, kommer til resirkuleringsanlegg. Bare rundt 7% av de resirkulerte blir omgjort til brukbare flasker.

Ved å resirkulere PET-produkter tilbyr vi dem et nytt liv!

Når produsenter velger å bruke rPET i produktene sine, styrker de markedet for resirkulert plast. Som enhver bedrift må gjenvinningsanlegg tjene penger – hvis de ikke tjener på materialet de samler inn, vil de slutte å samle dem. Når forbrukere kjøper produkter laget med resirkulert innhold, sender de en melding til selskaper om at de verdsetter deres bærekraftinnsats! Ved å skape oppmerksomhet og etterspørsel etter resirkulerte produkter, hjelper vi med å styrke gjenvinningsprogrammer og resirkulerte varer som verdifulle deler i produksjonsprosessen.

Produsenter kan ikke alltid være i stand til å gjøre all plast til nye produkter, men disse  plastene kan få en ny oppgave som resirkulert polyesterstoff, eller rPET. Dette resirkulerte polyester stoffet kan brukes til å lage produkter inkludert ryggsekker, bagger, strømpebuker, t-skjorter og gjenbrukbare dagligvareposer!

Vi har 30 års erfaring når det kommer til firmagaver, profilering og giveaways. Enten du trenger gaver til ansatte eller profilering med produkter så har vi kunnskapen som bidrar til at du blir fornøyd. Ler mer om oss eller kontakt oss gjerne! 🙂

Kontakt oss

Jubilum As
Leverandør av Firmagaver, reklameartikler og profilering.

M: +47 94 38 66 73

Mail: post(at)jubilum.no

Kom i kontakt med oss i dag.