10 norske oppfinnelser
Norsk flagg i kveldssol

10 norske oppfinnelser

Velg gjerne firmagaver med norsk opprinnelse om du skal markedsføre deg i det store utland. Det blir lagt merke til for det finnes en hel del gode, smarte, norske oppfinnelser. Det er kun ostehøvelen som egner seg som gave – men vi tenkte at det uansett vil være artig med en liten oversikt over hva som faktisk har blitt funnet opp her i Norge.

Ostehøvelen

Skjær pent av osten sto det på mange ostefat i gamle dager. Det ga snekkeren Thor Bjørklund ideen med å overføre et prinsipp fra høvelbenken til kjøkkenbenken.I 1925 fikk han patent på ostehøvelen. Lokalhistoriewiki.no

Binders

Bindersen spilte en helt spesiell rolle i Norge under krigen. Nordmenn bar den i jakkeslaget som symbol på motstand og samhold. Og i det daglige så har vel ingen av oss unngått å bruke den til å feste sammen papirer.

Rottefella skibinding

Gamle sykkeldeler ble sveiset om og skapte etter hvert revolusjon i skispor over hele verden. Gjennombruddet kom etter olympiaden i St. Moritz i 1928. Rottefella er fremdeles en av verdens ledende produsenter av skibindinger.

Tripp trapp stolen

Stolen som på genialt enkelt vis vokser sammen med barnet. En slager over hele verden, solgt i mange millioner og likevel kanskje Norges mest piratkopierte produkt.

H-vinduet

H- vinduet er kjent som vinduet som kan snus rundt sin egen akse. Ideen om et vippbart vindu ble først utprøvd i en kjeller i Ålesund i 1959, og den medførte en vindusrevolusjon.

Sprayboksen

Nordmannen Erik Rotheim søkte om patent på den første sprayboksen i 1926. Den første boksen ble utviklet for malingsfabrikanten Alf Bjercke i 1926. Kanskje den oppfinnelsen med norsk opprinnelse som har solgt mest på verdensbasis.

Kunstgjødsel

Med en banebrytende oppfinnelse fra 1903 klarte Birkeland og Eyde å fremstille nitrogenoksider fra luft ved bruk av elektrisitet i industriell skala. De bidro dermed til å fremstille verdens første nitrogengjødsel. Oppfinnelsen dannet grunnlaget for Norsk Hydro, og har hjulpet verden med å få mer mat.

Røntgen-kontrastvæsken

Norske Nycomed oppfant en kontrastvæske til bruk ved røntgenfotografering.Den ble verdensledende, og ga helt nye muligheter til å stille treffsikre diagnoser ved hjelp av foto. Bløtvev, karsykdommer og kreft ble avbildet på helt nye måter. Nycomeds kontrastvæske har reddet utallige liv verden over.

Troll A-plattformen

Med en høyde på hele 472 meter over og under havet, er den ikke bare den største betongplattformen som er levert. Troll A er også den høyeste menneskeskapte konstruksjon som noen gang er flyttet på.

Gassturbinen

Gassturbinen ble oppfunnet av Jens William Ægidius Elling, som i dag regnes som jetmotorens far. Jakten på et materiale som tålte varmen som ble generert førte til mye prøving og feiling.

Lukk meny