Refleks

Refleks

Fakta om refleks

Å bruke refleks er det beste du kan gjøre for å holde deg og dine trygge i mørket. Her kan du lese fakta om hvorfor du alltid bør bruke refleks om kvelden eller når det er dårlig sikt. 

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.

Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.

Gatebelysning skaper falsk trygghet, og mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket.

 

Hvorfor bruke refleks

Å bruke refleks gjør deg synlig gjennom å reflektere lys. Å være synlig er å være trygg i trafikken når det er mørkt eller svakt lys. Her kan du lese alt om bruk av refleks, hvorfor du alltid bør ha en eller flere reflekser på deg når det er dårlig lys og hvilke reflekstyper du bør velge.

Hva er refleks?

En refleks er ganske enkelt et objekt som festes på kroppen eller gjenstander du har med deg for å holde deg synlig når det er dårlig lys, eksempelvis om kvelden, i dårlig vær eller i den mørke årstiden. En refleks produserer ikke lys i seg selv, men reflekterer lys fra lyskilder i miljøet du befinner deg i – for eksempel lys fra biler.

Refleks gjør deg synlig i mørket

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

Selv om de fleste av oss vet at det er svært viktig å bruke refleks, viser undersøkelser at kun 4 av 10 nordmenn bruker det. De voksne blant oss er aller dårligst på bruken, men er heldigvis flinke til å utstyre barn med refleks – selv om de bruker det i for liten grad selv.

Det er viktig å huske på at du trenger refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget.

Velg refleks med effekt

Det finnes en rekke forskjellige reflekser på markedet. Noen er både fine og effektive, mens andre gir nesten ingen effekt. Derfor skal du se etter reflekser som har CE-merke. Disse refleksene virker godt i mørket og fungerer som de skal og må.

Den aller beste reflekstypen er de som henger langs siden av kroppen. Denne typen reflekterer lys svært godt. Såkalte slapwrap-er – reflekser som du fester rundt underarmene eller den nedre delen av bena over føttene –  er også veldig gode for å holde deg sett, synlig og trygg i mørket.

Det finnes i tillegg refleksprodukter som luer og skjerf av refleksgarn. Disse har ikke god nok effekt og er dermed ikke gode nok til at du synes i mørket. Samtidig er det viktig å vite at du kan bruke disse typene sammen med vanlige reflekser med veldig god effekt, fordi de forsterker hverandre gjensidig.

Det finnes også refleks-spray. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt, noe som er alt for lite til å holde deg synlig. I tillegg vaskes sprayen lett av i regnet.

Husk at reflekser er forbruksvare

Refleksene dine blir naturlig nok slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper eller er synlig falmet.

Det samme gjelder refleksvester. Dersom du har vasket vesten 20-30 ganger er reflekseffekten svekket så mye at bør kjøpe en ny.

5 sterke reflekstips:

  1. Velg alltid reflekser med CE-merke. Dette er det typen som gir den reflekseffekten du behøver.
  2. Heng eller fest refleksen i knehøyde. Dermed mottar refleksen mest mulig lys fra billyktene.
  3. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem – de synes best.
  4. Fest refleks på alle jakker, vesker og bagger. Dermed er du alltid klar og forberedt når det er mørkt.

Ikke all refleks virker like godt

Det er mange typer refleks på markedet, men noen er mye bedre enn andre

Hengerefleks og slapwrap

Aller best er reflekser som henger og dingler langs siden fordi disse reflekterer lyset godt. Også slapwraper som du fester rundt arm eller fot er bra. Refleks er forbruksvare, og slitasje og riper svekker refleksjonen. Det er derfor lurt så skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper.
Ta en kikk inn i vår nettbutikk og se utvalget og det muligheter du har for å få produsert opp refleks med reklame eller logo.
Lenken finner du nederst på siden her. 

Refleksvest bør skiftes

Refleksvesten har god synlighet i mørket. Har du vasket refleksvesten ca 20 ganger bør du kjøpe en ny fordi reflekseffekten avtar. Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og som er 2-3 år gamle.

Refleksgarn skinner bare litt

Refleksgarn er kjempepopulært og det lages flotte luer og skjerf. Disse har begrenset reflekseffekt. Bruk derfor vanlig refleks i tillegg så er du synlig i mørket.

Refleks-spray er kun for karneval

Det finnes i tillegg mange morsomme refleksprodukter som luer og skjerf av refleksgarn. Disse har ikke så god reflekseffekt og er ikke nok til at du synes i mørket. Brukes de sammen med vanlige reflekser er de derimot supre. Vi ser også at det finnes refleks-spray på markedet. Refleks-spray gir kun 6-7 prosent reflekseffekt – altså svær lite. I tillegg vaskes den lett av i regnet. Vi anbefaler ikke dette til annet enn karneval og som gimmick-effekt.

 

REFLEKSDAGEN

Refleksdagen markeres over hele landet torsdag 15. oktober. Målet er å få folk til å bruke refleks slik at de ikke havner i en ulykke.

 

PRODUKTREKLAME og REFLEKS

Refleks produkter er fantastiske som reklameartikler. Refleksen blir brukt og din logo er synlig i gatebildet.

Vi produserer logotrykk på reflekser. Ta kontakt for et godt tilbud og en hyggelig prat!

 

REFLEKSPRODUKTER finner du i vår nettbutikk.

Klikk deg inn på stjernen eller følg denne lenken her:

https://nettbutikk.jubilum.no/produkt/reklameartikler/reflekser 

Lukk meny